Säkrare tandvård med hjälp av plåtbit

En tunn plåtbit kan i framtiden komma att göra lagningar av tänder mycket säkrare. Detta eftersom den kan förhindra skador av friska tänder under själva borrningen som idag beräknas kosta samhället 90 miljoner kronor per år.

Sajten Tandimplantat.se rapportorer att det har kommit ett nytt hjälpmedel för tandläkare för att kunna skydda friska tänder vid lagning: En liten plåtbit.

Detta nya hjälpmedel som Odontologiska fakulteten på Malmö högskola har tagit fram är en liten millimetertunn plåtbit som kilas ner mellan den tand som ska lagas och den friska tanden. På detta sätt förhindras eventuella skador på friska tänder som är ett stort riskmoment vid borrning idag, som omskrivs även av Skånskan.se.

Varje år kostar skador på friskaEn liten plåtbild räddar friska tänder tänder 90 miljoner kronor att åtgärda och enligt en dansk studie så får 69 procent av de som lagar hål en skada på en frisk tand. Ofta märker inte ens tandläkarna själva att de har kommit åt en frisk tand. Om en tand blir skadad så ökar risken för att den ska drabbas av karies betydligt.

Det finns idag redan vissa hjälpmedel för tandläkare att använda för att skydda närliggande tänder vid borrning men dessa hjälpmedel är både otympliga och kan lossna under själva behandlingen. Därför är det många tandläkare som struntar i att använda dessa.

Den nya plåtbiten är inte lanserad än då den kommer att testas i en stor klinisk studie innan den lanseras och släpps fri på marknaden. Studien beräknas att genomföras snart och ska testas på tusen patienter i Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Sedan är det tänkt att lanserar bland tandläkare malmö och sedan resten av övriga landet.