Inkontinens

Det finns olika slags inkontinens, men den vanligaste sorten är ansträngningsinkontinens, som innebär att personen som är drabbad läcker urin när han eller hon skrattar, hoppar eller nyser. Den andra sortens inkontinens är trängningsinkontinens, där personen inte riktigt hinner till toaletten när denne känner sig kissnödig. Inkontinens är mer vanligt hos kvinnor än hos män. Undersökningar visar att ungefär 3 kvinnor av 10 lider av inkontinens och den vanligaste orsaken är att vävnaden kring urinröret har blivit försvagad i samband med graviditet och förlossning. Personer som har en neurologisk sjukdom, kan även de drabbas av urinläckage. Urinvägsinfektion kan också orsaka inkontinens.

Symtom vid inkontinens
Inkontinens.se skriver att om du upptäcker att du läcker urin när du på något sätt anstränger dig, kan du lida av inkontinens. Om du vet med dig att du har ett urinläckage och inte riktigt hinner till toaletten när du är kissnödig, är även detta ett tecken på att du har drabbats av inkontinens. Du bör kontakta vårdcentralen om du tycker att det är svårt att tömma blåsan ordentligt eller om du har haft cancer i blåsan eller i underlivet. Om man har en neurologisk åkomma, blod i urinen eller drabbas av täta urinträngningar, ska läkare också kontaktas. Att ha urinläckage kan kännas väldigt obekvämt och besvärande men på din vårdcentral kan du få råd och stöd.

Behandling och vård
Om du som kvinna har drabbats av inkontinens efter förlossning finns det bra övningar som du kan utföra. Dessa övningar går ut på att du kniper med musklerna i bäckenbotten. Du kan göra övningen när du sitter på toaletten och kissar för att se om du har den rätta tekniken. Du kniper av själva strålen så urinflödet stannar av, sedan slappnar du av så att urinflödet flyter på igen. När du känner att du har den rätta tekniken kan man göra bäckenbottenövningar när som helst och var som helst. För vissa kvinnor, kan lösningen på urininkontinens hjälpas med en enkel operation. Det finns även alternativ medicinering som kan hjälpa.

Undersökningar och utredningar
Det finns olika undersökningar för att se vilken slags inkontinens man lider av. Dels kan du föra vattenglasdagbok över hur mycket urin som kommer vid tömning av blåsan, hur ofta du behöver tömma blåsan och hur mycket urinläckage du har. För att kunna se hur mycket läckage man har får man ha ett inkontinensskydd som vägs både före urinering och efter urinering. En undersökning av bäckenbotten är också vanligt, då läkaren kan bedöma hur bra knipteknik du har genom att föra in två fingrar i underlivet och på så sätt mäta styrkan av den muskulatur som finns i bäckenbotten. I svåra fall får man specialistundersökningar som t.ex. ultraljudsundersökning av blåsa, livmoder och äggstockar, men även cystoskopi och urodynamisk undersökning. Ett annat sätt att mäta hur mycket urin som finns kvar i blåsan, efter att man har tömt den, är att använda en kateter. Läkaren kan också vilja ta ett blodprov för att se hur njurarna har påverkats.