Därför kliar det

Nu har forskare upptäck molekylen som orsakar klåda. Denna molekyl ger information till hjärnan om något stör på huden. Med hjälp av denna upptäckt blir det nu lättare att förhindra och behandla klåda vid exempelvis torrhet och eksem.

Klåda kan uppstå av många olika anledningar. Men som Klåda.se skriver så handlar det oftast om att huden är irriterad på grund av torrhet, svamp eller eksem av något slag. Även insektsbett har en tendens att klia på ett väldigt intensivt sätt. Nu har dock forskare upptäckt vilken molekyl det är som orsakar själva klådan, vilket kan innebära att vi i framtiden kanske inte behöver lida lika mycket av detta.

Kli-molekylen informerar hjärnan om något stör på kroppen
SVT.se skriver om att den molekyl som amerikanska forskare upptäckt kallas Nppb och har som uppgift att informera hjärnan om att det kliar någonstans på kroppen. Eftersom själva kliandet är något som stör och som kan leda till infektioner så skulle det vara positivt om forskningen fick fram ett medel som kunde eliminera denna känsla.

Däremot finns det positiva egenskaper med klåda, det är ett tecken på att något inte står rätt till. Klådan i sig anses skydda det utsatta området från exempelvis parasiter och annat som inte bör finnas där. Nppb har även som uppgift att kontrollera blodvolymen hos oss människor vilket innebär att man inte bara kan ”ta bort” den hur som helst.

Tester utförda på möss
De tester som har utförts när det gäller klåda och molekylen Nppb har gjorts på moss. Men eftersom vi människor också har denna molekyl i vårt system tror forskarna inte att resultaten skulle skilja sig åt mellan möss och människor.

Forskarna säger dock att det ännu är för tidigt att säga hur ett eventuellt botemedel mot klåda skulle fungera i praktiken.
klia

Så kan du förebygga och behandla klåda
När det handlar om den typen av klåda som är orsakad av exempelvis torrhet eller nässelutslag går denna ofta att förebygga.

Om du vet med dig att du duschar ofta och varmt kan detta vara något som på sikt orsakar eksem som kliar. Den renlighetshysteri som råder innebär att det skyddande fettet i huden tvättas bort och torkar ut. Därför är det extra viktigt att smörja in huden efter duschen för att återställa den fuktbalans som krävs för att huden ska må bra.

Skulle eksem, svamp eller något annat hudbesvär som kliar ändå uppstå finns det receptfria läkemedel som kan få bukt med dessa. Läs mer om hur du behandlar svamp i underlivet här.